Carl Peter Thunberg - en grön hjälte!

Carl Peter Thunberg, tänk vad en man som levde på 1700-talet kan lämna efter sig. Det går inte att se en blommande kamelia utan att tänka på denne man.

I nio år reste han ut i växtvärlden. Skrev en flora över kapprovinsens alla växter och en japansk flora. Hängav sig åt botaniken och såg till så att mängder med ”nya” växter kom till Europa. Vi kan bland annat oxå tacka Thunberg för pelargonen. Den som växer vild – som ett ogräs – i den sydafrikanska kapprovinsen och som är så lätt att korsa. Alla våra pelargoner härstammar därifrån och skickades hem av bland annat Thunberg. Ja, det fanns en engelsman från Kew Garden inblandad oxå men jag väljer att tänka på Thunberg.

I går fick jag stå under hans porträtt på Uppsala botaniska dit han återvände efter nio år ute i världen och där han sedan bodde i resten av sitt liv.

Där blommar just nu  kamelian sida vid sida med Linnés lagerträd som är exakt samma lagerträd som stod här på Linnes tid.

Det är hisnande att se på exakt samma växt som någon som levde på 1700-talet kunde titta på!

Dessvärre är ju inte växthus och orangerier öppna nu men så fort de botaniska trädgårdarna öppnas igen så skynda dit. Antingen ni bor i Uppsala, Lund, Göteborg eller Stockholm. Här finns så mycket fantastiska berättelser om våra växters ursprung.

Tills dess, om ni bor i Uppsala, så passa på att gå deras snowdropwalk ute i parken. Massor med roliga, fiffiga och snygga installationer som hyllar den där lilla droppen som vi är så förtjusta i och som var anledningen till att jag var i Uppsala i går.

Elisabeth Svalin Gunnarssons och mitt streamade föredrag om Galanthusarna går så småningom att hitta på botaniskas egen sida. Då kan du få veta hur man blir en immortal i snödroppsvärlden!